Bijna is ook niks

Al jarenlang doe ik mijn best, een goede gastvrouw te zijn. Qua gezelligheid lukt dat meestal wel maar op tijd de koffie met het gebak serveren, het drankje met het nootje, het toostje met de Brie; nee. Terwijl ik het gebak opschep met de kaasschaaf voor de één, is de ander al toe aan het wijntje, zijn de nootjes verdwenen en terwijl ik het cadeautje aanneem van de onverwachte gast die toch kwam, komt er een vriendin uit de keuken met een dienblad met toostjes met zalm en gunst ja, ik had ook nog chips. Die ze in de salade-schaal heeft gedeponeerd.
Ik kan het niet. Ik heb er geen talent voor.
Ik heb niet eens gebaksschoteltjes, bij mij krijg je gebak op een ontbijtbord en dan het liefst nog cake met slagroom. Dat kan ik aan. Dat kan ik regelen terwijl ik de onverwachte gast kus. En de, geopende, fles wijn bij de witte of de rode drinkers heb gezet.
Laatst had ik een mini-party. Heel overzichtelijk, ik was gelukkig niet jarig en had ook niets te vieren. Het was zomaar een mini-party zonder enige reden of aanleiding. Gewoon voor het gezellig samen-zijn. Ik had chips en een toostje met Brie. En de wijn zorgvuldig uitgezocht, iets met ‘de Toro’ erop wat volgens mij ‘stier’ betekent dus er kon eigenlijk helemaal niets meer mis gaan.
“Ik neem mijn eigen Brie mee, want die is lekkerder,” sprak de uitgenodigde dame van het gezelschap.
Dat kan, dat iemand haar eigen Brie meeneemt. Dat is zelfs best attent. Maar het ‘die is lekkerder‘. Bestond er een vermoeden, dat ik geen goede gastvrouw zou zijn? Mijn Brie geheel en totaal zou vergeten, tijdens een inspirerend gesprek?
Wij toostten in ieder geval gezellig, met haar Brie en mijn wijn van de Toro en proosten op ons, het leven en de toekomst.
Dat ging niet goed. Vooral de meest nabije toekomst, viel ernstig tegen.
De dame trok na de eerste slok een gezicht waaruit ik las dat zij de Toro juist geen ballen vond hebben. Terwijl zij die wel had verwacht.
De heer in het gezelschap loste het charmanter op. Hij vroeg langs zijn neus weg of hij de fles even mocht zien. Sangre de Toro, met 0,0% alcohol.
“Wat een bocht,” zei hij toen, en de dame haalde zichtbaar opgelucht adem.
De heer verdween daarop, met jas en sleutels, uit de gezellige kamer met de kaarsjes aan en het achtergrondmuziekje. Op jacht. Naar echte wijn. Zonder gecastreerde stier.
Ik concludeerde dat het talent, een goede gastvrouw te zijn, me ondanks mijn gedegen en naar ik dacht, overzichtelijke voorbereiding, me nog steeds in de steek liet.
Ik probeerde een grappige anekdote te vertellen maar ik weet niet of het echt is gelukt. De dame smeerde toostjes, met haar Brie. En gaf mij er ook één.
Een paar dagen later ontmoette ik haar toevallig in de supermarkt. In eerste instantie hoorde ik haar stem, in gesprek met een man die ik ook kende en hoorde hoe zij iets bespraken over Martini, en bier.
“Haha,” praatte ze door terwijl ze me groette.
“Nee, als het over drank gaat, moet je bij háár zijn”.
Ik groette de man na deze woorden wat ongemakkelijk met een ‘hee ha hallo, dag’.
Deze man moest nu op zijn minst denken, dat ik een Martini-deskundige was. Een bier-expert. Of dat ik daar werkelijk literflessen van weg kon werken. Of niet, en het toch deed.
“Ik vond dat niet zo leuk,” zei ik later tegen haar.
“O jee,” zei ze, “ik doelde op jouw wijn-fiasco”.
Die stier zonder ballen. Die gecastreerde wijn. Mijn feestje.
Nu ben ik er gelukkig best secuur in, aan wiens mening ik mij, wanneer het over mij gaat, hecht. Omdat ik er waarde aan toeken.
En dat viel bij deze man best wel mee. Maar ik had zo graag een goede gastvrouw willen zijn. Met Brie, en een toostje en chips in een leuk bakje. Een chips-bakje. En een wijn, met een goede prijs-kwaliteit en in de goede kleur, waar het gezelschap dan van geniet. Al met al, was het toch bijna gelukt. Bijna. Maar hoe bijna ‘bij de boer nog niet half is’, zoals het spreekwoord zegt, is bijna bij mij gewoon helemaal niks. Niks meer dan 0,0%.

 

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *